20130913

Forum Bicara Cinta bersama Afdlin Shauki

Afdlin Shauki :

* Bila kita tak tahu akan sesuatu perkara tu, kita akan takut. Contohnya seperti umat Islam yang dikatakan sebagai terrorist, sedangkan jika didekati, Islam bukanlah pengganas.

* Untuk suka, perlu kenal dan dekati dulu.

* Kebanyakan yang kita percaya dalam diri  kita, yang baik atau yang menakutkan, sebenarnya tidaklah teruk mana. Fikiran kita yang menyebabkan keadaan itu jadi teruk sebenarnya.

* Kita perlu faham akan sesuatu perkara, kerana bila kita faham akan sesuatu perkara, kita akan mampu control situasi tersebut, dan kita akan menjadi lebih berani.




Prof. Ustaz :

# Sebenarnya, tiada pun orang yang tidak mahu berkawan dengan kita. 

# Jika ada rasa benci dalam diri kita, buang.

# Sekiranya kita mahu merasa bahagia, kita perlu membahagiakan.

# Kita perlu hargai orang sekeliling kita, baru orang akan hargai kita.

# Bila kita gembira, orang lain akan menerima kita sebagai seorang yang gembira.

# Hidup kita ini, seindah hati :)

# Jika hati kita rosak, maka rosaklah seluruhnya.

#Kita mula melihat negatif, sebab hati kita negatif.

# Yang paling penting, bersihkan hati kita.

# Pernah Rasululullah SAW nak turun, lalu ada sahabat sedang menunggu dan mahu menceritakan sesuatu, tapi sebelum tu, Rasulullah SAW bertanya dahulu, sama ada cerita itu baik atau buruk. Sekiranya itu cerita buruk, baginda tidak mahu mendengarnya kerana baginda mahu berjumpa dengan hati yang bersih.

# Biar kita tersalah menolong, daripada kita tersalah menilai.

# Cara nak tackle pelajar lelaki dan perempuan itu berbeza. Di Eropah, pelajar lelaki dan perempuan diasingkan kerana cara nak menambat hati pelajar lelaki untuk belajar adalah berbeza dengan pelajar perempuan.

# Bila nak berbaik dengan orang, kita kena kenal orang tu dulu.

# Contohi Rasulullah SAW, sekiranya dengan kanak-kanak, baginda SAW akan bersikap sesuai dengan kanak-kanak. Begitu juga dengan orang dewasa. Ada cara-caranya.



Afdlin Shauki :

* Pengalaman ke Gaza :

~ Orang-orang Palestin umpama al-Quran bergerak, kebanyakan mereka ialah tahfiz.
~ Mereka sangat peramah, dan memuliakan tetamu. Tetamu akan dilayan dengan sangat baik.
~ Mereka akan melindungi orang luar seperti rakyat Malaysia yang datang ke tempat mereka.

* Buatkan jadi terfikir, sekiranya aku hanya ada seminggu saja lagi untuk hidup, how would I live my life?

* Tolong ni ada banyak jenis, kadang kala kita hanya perlu tolong diam saja.




Prof Ustaz :

* Senyum pada sahabat itu sedekah.

* Nabi Muhammad SAW kata : Aku bila resah, akan tenang bila,

~ Melihat daun-daun hijau,
~ Mendengar deruan air mengalir,
~Melihat wajah-wajah yang manis.

Tetapi, tetap aku paling tenang, bila dapat bermunajat dengan Allah.

* Kalau rindu, bila tiada siapa ang nak dengar, nak jawab, maka bersolatlah. Allah dengar, Allah akan jawab. Bila baca surah al-Fatihah, bacalah perlahan-lahan. Baca betul-betul.

* Allah bangga bila kita puji Dia.

* Kita perlu memahami orang lain. Jika berbiacara dengan orang lebih tua, bagaimana. Orang yang lebih muda, bagaimana, perlu faham semua itu.

* Kalau perempuan, dia tidak suka bercakap kasar.

* Kalau lelaki, dia mahu dihormati, walaupun perempuan ni lebih pandai dari lelaki itu, jangan bagi lelaki rasa tercabar.

* Dalam diri kita, ada banyak benda-benda simple kena baiki untuk buat kehidupan jadi lebih mudah.

* Lelaki tidak suka akan perkara yang complicated. Perempuan lebih teliti.

* Fitrah dominated lelaki, lebih kepada sexual, daripada sensual. Perempuan akan lebih sensual.

* Untuk jadi kaya, kita perlu memberi.

Penghargaan.

Pernah dulu 
semasa mengikuti kem di Dusun Eko Resort, Pahang, 
ada seorang motivator yang kami panggil Cikgu Jinggo.


Saya sentiasa ingat akan kata-katanya yang ini,


"Setiap manusia, 
perkara yang paling diperlukan ialah PENGHARGAAN. 

Seorang perempuan 
akan memerlukan penghargaan dari segi emosi, 


dan seorang lelaki 
memerlukan penghargaan dari segi tindakan."